Siirry suoraan sisältöön

Perustietoa Shelly Pro-kytkennöistä

  Shellyissä on omat erikoisuutensa aivan kuten esimerkiksi kellokytkimissäkin. Liitännöistä ja käytöstä on siis syytä ottaa selvää ennen kuin alkaa kytkemään mitään. Lue käyttöohjeet! (Jos luet mukana toimitetusta paperiversiosta, saatat tarvita suurennuslasin…)

  VAROITUS! Väärin kytketty sähkölaite saattaa aiheuttaa hengenvaaran tai vammautumisen! Tämä ohje on tarkoitettu sähköalan ammattihenkilöille.

  Yleisin kytkentätapa on yksinkertaisuudessaan seuraavan mukainen (mm. Pro 1, Pro 2, Pro 1PM, Pro 2PM, Pro 3):

  L ja N ovat yleensä ne kaksi alinta sinistä liitintä alareunassa ja tässä järjestyksessä. Asian voi varmistaa kojeen kyljestä. Väärin kytketty ei välttämättä toimi oikein, laitemallista riippuen.

  Yläpuolella (kiskosta nähden) on vastaavasti tavanomaisesti vihreät hieman jämäkämmät liittimet. Niiden merkintä on kuvissa I ja O. Nämä ovat I kuten ”in” eli sisään ja O kuten ”out” eli ulos. Kyllä, näihin kytketään käyttöjännite tai muu kytkettävä jännite sisään I ja ulos O. Ei riitä, että releessä on L kytkettynä, I pitää haaroittaa tai tuoda muualta.

  SW-liittimet (tavanomaisesti L+N yläpuolella siniset liittimet) on tarkoitettu vain ulkoiseen suoraan ohjaussignaaliin, tavanomaisesti niitä ei tarvita lainkaan. Niistä voi kytketä ulkoisen katkaisijan kautta nollaan tai vaiheeseen, jolloin rele reagoi siihen asetetun toimintalogiikan mukaisesti.

  Poikkeuksia on. Esimerkiksi Pro 4PM, jossa v1 (ei pitäisi olla enää myynnissä) ja v2 (uusi) ovat keskenään erilaisia liitännöiltään ja eroavat muiden laitteiden liitäntätavasta. Satunnaisen nettilähteen kuvaa ei kannata katsella, sen laitteen kyljessä on ajantasainen tieto mitä käsissäsi on. Virallisen toimitusketjun kautta ei pitäisi olla ollut vanhaa versiota enää alkuvuoden 2023 jälkeen saatavilla. Uudessa on jämäkämmät ruuviliitännät kuorman puolelle, jotka mahdollistavat speksien mukaisen kuormituksen. Vinkkinä: esim. Hagerin valmiit 10mm2 päävirtajohtimet mahtuvat näihin v2-mallin liittimiin ja sellaista voi käyttää L sisään ja johdonsuojan (max. 40A) välissä.

  VAROITUS! Ohjausjännite SW ja käyttöjännite L on oltava samasta vaiheesta, eikä PM-malleissa saa yhdistää useita eri vaiheita kytkentään lainkaan! SW-kytkennässä on jännite, jonka avulla se toimii myös nollaa vasten.

  HUOM! Muista sulake tai johdonsuoja. Ennen käyttöjännitettä ja kytkettävälle kuormalle. Shellyssä ei ole sulaketoimintoa, sillä ei voi korvata johdonsuojaa. Käyttöjännitteelle voi suositella 2A sulakekokoa. C2 on hyvä johdonsuojavaihtoehto. Samasta johdonsuojasta voi kytkeä myös mahdollisen kontaktorien ohjausjännitteen Shellyn läpi.

  HUOM! Yksikään Shellyn relemalli ei ole 400V/3-vaihekytkentöihin hyväksytty! Vain virtamuuntajallisia Pro 3EM-laitteita tulisi käyttää näihin tarkoituksiin mittaamisen tarpeessa ja ohjata add-on lisäosareleellä kontaktorin kautta kuormaa.